Acupunctuur

Acupunctuur is een van de pijlers van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze geneeskunde bestaat al eeuwen lang en gaat er vanuit dat de mens een eenheid vormt met zijn omgeving. De Traditionele Chinese Geneeskunde gaat er vanuit dat alle processen in het menselijk lichaam met elkaar verbonden zijn. Ziekte is dus geen op zichzelf staande gebeurtenis. Ziekte is een uiting van een verstoring van het evenwicht in het algehele welzijn van de mens. Deze verstoring ontstaat doordat er een disbalans is binnen de energiehuishouding van de mens.

Acupunctuur heeft zowel een preventieve als een ondersteunende werking. Het heeft invloedt op de natuurlijke weerstand van de mens.

Een acupuncturist zal u bij een eerste behandelling een heleboel vragen stellen en daarmee lichamelijk en emotionele aspecten van uw klacht in kaart brengen. Daarnaast zal de acupuncturist naar uw tong kijken en uw pols voelen.

Wanneer er een diagnose gesteld is zal de acupuncturist in overleg met u een behandelprogramma opstellen. Dit behandelprogramma bevat informatie over de gekozen behandeling (acupunctuur of voedingsadvies, of beide) en u krijgt adviezen om zelf uw gezondheid te ondersteunen

Binnen de Acupunctuur is al eeuwen lang aandacht voor lifestyle in relatie tot ontstaan van ziekte en klachten.

Een acupunctuur behandeling kan er als volgt uitzien:
De acupuncturist informeert bij binnenkomst hoe het met u is en of u op dit moment of na de laatste behandeling klachten heeft ervaren. Daarna zal de acupuncturist uw tong bekijken en uw pols voelen.
Aan de hand van uw klachtenbeeld zal de acupuncturist een keuze maken of behandeld wordt door middel van naaldtechnieken, moxa, cupping of een combinatie hiervan. De behandeling kan ondersteund worden met advies over eet en leeft patronen en oefentherapie.

Voor informatie over de verschillende behandeltechnieken kijkt u op de site van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur: www.acupunctuur.nl. Hier vindt u ook de verschillende indicaties voor acupunctuur.

Wanneer mensen een angst voor naalden hebben is het ook mogelijk met magrains ( kleine drukpunt korreltjes) te werken. Dit is bijvoorbeeld in de behandeling van kinderen met naaldenangst een goede mogelijkheid.

Een behandeling duurt een half uur. De eerste behandeling en intake duurt 45 minuten.

Acupunctuur is geen alheilmiddel. Er zijn chronische ziektes of ziektes zoals kanker waarbij de acupunctuur de ziekte niet geneest. Wel kan acupunctuur in deze gevallen een goede ondersteuning zijn en vermoeidheid verminderen en symptomen als pijn wegnemen. Ook bij herstel na een operatie geeft acupunctuur verlichting en helpt in een beter en sneller herstel.