Zhineng Qigong

Qi is levensenergie, Gong is werken. Qigong is daarom het werken met je levensenergie. Door het beoefenen van Qigong houd je je lichaam gezond, soepel en sterk.

Het mooie van Zhineng qigong vind ik dat iedereen het kan beoefenen. Een ieder beoefent het namelijk op zijn eigen niveau en binnen de mogelijkheden van zijn eigen bewegelijkheid en de belastbaarheid van zijn of haar lijf. Het gaat er hierbij niet om een prestatie neer te zetten of heel ingewikkelde inspannende bewegingen uit te kunnen voeren. Het gaat om het plezier van bewegen en plezier voelen en vinden in het bewegen en begrijpen van ons lijf.

Het enige wat nodig is voor de beoefening van Zhineng qigong is kleding waarin je je makkelijk kunt bewegen en tijd en discipline.

Qigong is al een paar duizend jaar onderdeel van de Chinese cultuur. Qigong bestaat uit oefeningen die de energiestroom (Qi) in het lichaam activeren. Het maakt je gewrichten soepel, versterkt je spieren en verbetert je coordinatie en je evenwicht.

Zhineng qigong is een medische vorm van qigong. Het is opgebouwd uit eenvoudige en makkelijk aan te leren vloeiende bewegingen. Het voordeel van deze vorm van qigong is dat ze door zowel gezonde als door zieke mensen beoefend kan worden.

Wat is het verschil tussen Zhineng qigong en andere qigong vormen?

  • Het is een open qigong vorm. Dat wil zeggen dat je meteen begint met het uitwisselen van interne en externe Qi (levensenergie).
  • De nadruk ligt op dynamische oefeningen. Een van de redenen hiervoor is dat het vooral in het begin vaak moeilijk is om rust en leegte in statische qigong vormen te vinden.
  • Het creatief gebruiken van je geest is belangrijk, concentratie, focus en doelbewustheid zijn hierbij van belang.
  • Er wordt gebruik gemaakt van een groeps qiveld. Dit is belangrijk omdat het effect van de qigong wordt versterkt als je gebruik maakt van het energieveld van de groep. Een Zhineng qigong leraar kan een qiveld voor de groep opbouwen. Alle deelnemers in het qiveld zijn op die manier met elkaar verbonden. Dit vergroot het effect van Zhineng qigong.

Nieuwsgierig? Bekijk dan eens deze proefles Qigong of schrijf je in voor onze groepslessen.

Rest mij alleen nog jullie veel plezier te wensen in het bewegen met je lijf. Langzaam, bewust, met respect en liefde voor jezelf en je omgeving.

Hun yuan ling tong
Haole,
Anke