TCM voor dagelijks gebruik

In balans in de zomerhitte

Wat heerlijk, dit prachtige weer en het einde van de zomer is nog lang niet in zicht. De komende dagen wordt het extreem warm. Hoe blijf je in balans?

Volgens de Chinese geneeswijze is de zomer het meest yange seizoen van het jaar, gevuld met overvloedige energie, lange dagen en veel zonneschijn. Zomer gaat over ontplooiing, groei, activiteit en creativiteit. Klinkt heerlijk positief, zou je zeggen. Maar lang niet iedereen voelt zich zo geweldig momenteel, toch? Mensen klagen over de extreme hitte, voelen zich tot niets in staat, slapen slecht, zijn moe, enzovoort. Wat zou het heerlijk zijn om toch dat positieve gevoel te krijgen.

Vuur-element
De Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) leert ons dat de zomer behoort tot het Vuur-element. Vuur is symbolisch voor een maximum activiteit van yange aspecten, wat betekent dat het een tijd is van hitte, van naar buiten gaan, zowel in de natuur als in onszelf. Het element vuur reguleert het hart, de geest (geheugen en denkvermogen), de emoties en ons bewustzijn. Dus, om in balans en gezond te blijven in deze hete zomer zou er een topprioriteit moeten worden gegeven aan het hart, de geest en ons bewustzijn. Maar hoe doe je dat, hoe blijven we in balans?

Balans
Als het vuurelement in balans is, is ons hart rustig, onze geest is kalm en we slapen lekker. Is het vuurelement uit balans, dan kan je depressieve gevoelens ervaren of juist een opgewonden (manisch) gevoel. Indicatie voor een disbalans van het vuurelement is bijvoorbeeld nervositeit, hartkloppingen of slecht slapen. Zomerhitte kan ons een soortgelijk gevoel geven.

Tips om in balans te blijven in de zomer
Om in balans te blijven en in harmonie met dit extreme weer adviseerden de wijze Chinezen het volgende:

  • Sta vroeg op, ga later naar bed, doe een middagdutje, voorkom woede, hou je kalm en gelijkmatig
  • Doe stukjes limoen of komkommer in je waterflesje
  • Eet kleine beetjes tegelijk
  • Eet verkoelend en bevochtigend ‘yin’ voedsel (zie de tips hieronder)
  • Breng tijd door met je vrienden en geliefden. Het vuurelement gaat ook over vreugde en de communicatie met anderen.
  • GENIET van alles wat dit seizoen brengt!

Yin voedsel
In de zomer kunnen makkelijk spijsverteringsproblemen ontstaan. Daarom is het verstandig om licht verteerbaar en minder vet te eten. De zomer is het perfecte seizoen om koel YIN voedsel aan je dieet toe te voegen. De Chinese voedingsleer deelt voedsel in in energetische kwaliteiten van temperatuur en van natuur, smaak en het vermogen om het lichaam te bevochtigen of te versterken. Voedsel met een koele en koude natuur kan hitte  verdrijven en het vochtgehalte in het lichaam op peil houden. Een koele natuur wil niet zeggen dat het voedsel gekoeld of bevroren moet zijn.

Over het algemeen is verkoelende voeding groen, zoals bijvoorbeeld sla, komkommers, waterkers. Vis en zeevruchten zijn ook verkoelend, terwijl het meeste vlees juist verwarmend is. Het is verstandig om scherpe smaken aan je eten toe te voegen, zoals bijvoorbeeld cayennepeper. Deze smaken hebben de kracht om ons te laten transpireren en brengen hitte naar buiten.

Boodschappenlijstje
Tot slot nog een paar tips voor je boodschappenlijstje. Deze producten helpen je lichaam zich aan te passen en te beschermen tijdens deze hete zomerdagen:

Abrikozen, watermeloen, limoen, perzik, sinaasappel, asperge, spruiten, bamboe, paksoi, broccoli, Chinese kool, radijs, maïs, komkommer, witte champignons, peultjes, spinazie, pompoen, waterkers, zeewier, koriander, munt en dille.
Eet smakelijk!

Acupunctuur en een verstoord vuurelement
Heb je van nature moeite om het vuurelement in balans te houden, met de symptomen zoals je hierboven kan lezen? Dan is het zinvol om naar een acupuncturist te gaan. Door de juiste keuze van de acupunctuurpunten wordt het lichaam weer in balans gebracht of gehouden. Ook bespreekt de acupuncturist wat specifiek voor jou van belang is voor jouw dieet en leefstijl. Dan bewaar je je koelte, of het nu zomer is of niet.

Ooracupunctuur en voeding bij ADHD

Ongeveer vier tot zes procent van de kinderen in Nederland heeft ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Heeft je kind moeite met plannen, organiseren en luisteren? Moeite met het scheiden van hoofd- en bijzaken? En kan hij lastig stilzitten, moeilijk ontspannen en is hij liever altijd bezig? Dat kan, ook voor je kind zelf, heel vermoeiend en lastig zijn. Met ADHD heeft je kind ook eigenschap-pen die juist later goed van pas komen. Ze hebben een bovengemiddeld sterk gevoel voor rechtvaardigheid en durven eerlijk te zijn. Ook voelen ze een grote mate van vrijheid.

Effect van voeding op ADHD
Onderzoek, gepubliceerd in 2011, heeft aangetoond dat ADHD-klachten sterk kunnen afnemen bij kinderen die het RED-dieet (Restricted Elimination Diet) volgen: 60% van de kinderen viel buiten de criteria voor ADHD na het volgen van dit dieet. Het RED-dieet is een kortdurend fewfoods-dieet waarbij een beperkt aantal ‘veilige’ voedingsmiddelen wordt gegeten. Na de testperiode wordt duidelijk of en zo ja, welke voedingsmiddelen beter definitief uit de voeding geschrapt kunnen worden. Gemiddeld zijn dat er een stuk of vijf. Eliminatie van suiker en bepaalde E-nummers (o.a. glutamaat) blijkt in veel gevallen een positief effect te hebben.

Maar hoe werkt het RED-dieet?
Om daar achter te komen doet de Universiteit van Wageningen nu onderzoek bij 100 jongens met ADHD. In dit onderzoek wordt voor het eerst met behulp van MRI-scans het effect van het fewfoods-dieet op de hersenfuncties onderzocht. Ook wordt vastgesteld wat het effect is op de micro-organismen in de darm en op allerlei factoren die gemeten kunnen worden in bloed, wangslijm, urine en ontlasting. Met het doel om biomarkers te vinden die kunnen voorspellen hoe een kind met ADHD reageert op bepaalde voeding. Zo hoopt men een simpele manier te vinden om vast te stellen bij welke kinderen voeding een rol speelt.

Voeding om extremen af te vlakken
In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is het gebruikelijk om kinderen met druk gedrag of concentratiestoornissen andere voeding te geven. Op die manier vlakt extreem gedrag af. In de TCG kies je bij ADHD voor voeding die rust in je lijf en geest brengt.

Heeft je kind druk gedrag of een slechte concentratie?
Geef hem of haar de volgende voedingsmiddelen. Die werken kalmerend en verbeteren de concentratie.

Granen en zetmeel: boekweit, zilvervliesrijst, tarwezemelen, haverzemelen
Groenten:
 alfalfa, selderij, sojabonen, aubergine, kokosnoot, komkommer, Chinese kool, courgette, olijf, radijs, witlof, wortels, bloemkool, witte kool,
bietjes, erwten.
Fruit:
 banaan, appel, mandarijn, vijg, ananas, pruim
Kruiden:
 fenegriek, soyasaus
Tussendoortjes:
 rijstwafel met alfalfa of met tuinkers, olijven

Wat je kind beter kan laten staan is suikerrijk, sterk bewerkt, gefrituurd of vet voedsel of cafeïnerijke producten, zoals energiedrankjes.

Ooracupunctuur
Het staat nog in de kinderschoenen, maar op steeds meer plaatsen wordt het NADA-protocol* ingezet bij kinderen met ADHD, autisme en bij pubers met gedragsproblemen. De behandeling bestaat uit het prikken van vijf specifieke acupunctuurpunten in één van de oren. Het zorgt voor minder driftbuien en nervositeit en voor betere cognitieve functies doordat de beide hersenhelften beter onderling communiceren.